Οι μεγάλοι στόχοι αιμορραγούν

Κάντο όπως ο Μπέκαμ. Κάντο όπως λέει το δικαστήριο. Το φτύσιμο επιτρέπεται. Το λιντσάρισμα επιτρέπεται. Το περπάτημα στα τέσσερα επιβάλλεται. Μπορείς να ποζάρεις κάτω από τη σβάστικα και να ωρύεσαι από βήματος βουλής ότι ψηφίστηκες για να σώσεις το έθνος του Ρουπακιά, να γλιτώνεις το αυτόφωρο και να υπόσχεσαι ότι θα πάρεις την Πόλη.

Η πρόοδος ήρθε. Δεν υπάρχουν πια δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο καθένας έχει τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τα δικαστήρια και τα θύματα. Πρώτα εξετάζονται οι ευθύνες του θύματος και μετά του θύτη. Οι πιο καθαροί είναι αυτοί που σου πουλάνε τα καλύτερα απορρυπαντικά για τη βρώμα, που οι ίδιοι παράγουν. Υγιεινή διατροφή είναι η ακριβή διατροφή. Το ψωμί παθαίνει, αλλά ο αγώνας για το ψωμί γίνεται. Το καλό αριστερό παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Σπάει το δεξί του χέρι και το αντικαθιστά με καμένο. Στον ελληνικό βορρά χιονίζει και στο νότο έχει καύσωνα. Τρομερός ο Ιβάν, αλλά όχι κι έτσι. Η Ελλάδα είναι μαγαζί γωνία. Οξεία, αμβλεία και ορθή.

Αν ζούσε σήμερα ο Μπρεχτ θα ’γραφε την ΑΟΖ με την κιμωλία. Οι μουλάδες δεν θέλουν το κράτος. Αμβροσία και μέλι θέλουνε. Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη δεν είναι πια η ελευθερία. Είναι η anorexia nervosa. Ο πνιγμένος δεν πιάνεται από τα μαλλιά του. Πιάνεται από τη συμφωνία Μέρκελ- Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Οι walking dead δεν χρειάζονται επίδομα ΑΜΕΑ. Συμφέρουν….

Η βαθιά, σχεδόν συντριπτική, κρίση που μαστίζει τις πολιτισμένες αστικού τύπου δυτικές δημοκρατίες κι όλους τους ιδεολογικούς δορυφόρους τους, κατασκευάζει τάχα μου δήθεν γοητευτικές αντιφάσεις, συνθέτει εικονοκλάστες και εικονολάτρες σ’ έναν πολτό. Κι όμως! Μια μικρή τομή ικανή να υποδεχτεί ένα έστω νανογραμμάριο επανάστασης, αρκεί! Οι μεγάλοι στόχοι αιμορραγούν….

Λιάνα Κανέλλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.