Με το λαό πρωταγωνιστή μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις

Μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων που «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα είναι στοίχημα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να επιμένουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, τον προσανατολισμό που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ έχουν γίνει όσα δεν είχαν γίνει για πολύ καιρό, που βάζουν σε σοβαρούς κινδύνους τους εργαζόμενους. Η βάση της Σούδας δουλεύει ασταμάτητα, ενώ διαρκώς προστίθενται στα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ νέες περιοχές προς στρατιωτική αξιοποίηση ως βοηθητικές των βρώμικων αποστολών τους, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Σύρος, η Λάρισα κ.λπ. Τόσο αυτές οι κινήσεις όσο και συνολικά οι πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν ασκήσεις, όπως ο «Ηνίοχος 2018» την περασμένη Τετάρτη, που ουσιαστικά αποτέλεσε πρόβα του επιθετικού σχεδίου ενάντια στη Ρωσία, προσθέτουν διαρκώς ανησυχία στον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Είναι στοιχεία που συμπληρώνουν το ήδη φλεγόμενο τοπίο στη Μ. Ανατολή, όπου μετά και την εισβολή της Τουρκίας στο συριακό Αφρίν, το κουβάρι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό ο λαός πρέπει να «ακούει βερεσέ» τα καθησυχαστικά κηρύγματα της κυβέρνησης, τα περί «διεθνοποίησης» των τουρκικών αμφισβητήσεων σε Αιγαίο και Κύπρο, που στην ουσία είναι άλλο ένα ξέπλυμα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα. Η όξυνση της αντιπαράθεσης ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η επιθετικότητα και η αμφισβήτηση από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων της Ελλάδας, πρέπει να απαντηθεί από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα με ένταση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στις αμφισβητήσεις και τις αλλαγές συνόρων, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ότι ήδη έχουμε μπει σε φάση όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους, σηματοδοτήθηκε και από το περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν ο «εμπορικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία μετά την απόπειρα δολοφονίας του πράκτορα στη Μ. Βρετανία κ.λπ.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι ξεκομμένες, αλλά συμπληρώνουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου στα εργατικά – λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ είχε στο επίκεντρό της την εμβάθυνση της ΟΝΕ, τη γενίκευση δηλαδή της επίθεσης στους λαούς όλης της Ενωσης, ανεξάρτητα από το εάν οι χώρες έχουν συνάψει μνημόνια ή όχι.

Καθησυχάζει και σπέρνει αυταπάτες η κυβέρνηση

Και αν στις εξελίξεις που σχετίζονται με την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολιτικοστρατιωτικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η κυβέρνηση καλεί το λαό να μην «ανησυχεί», να εναποθέτει τις ελπίδες του στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε ό,τι αφορά την οικονομία εξακολουθεί να σπέρνει ψεύτικες ελπίδες για το «τέλος των μνημονίων» τον ερχόμενο Αύγουστο. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους θετικούς ρυθμούς που δείχνουν αναιμική ανάκαμψη, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ψήφιση 88 ακόμα προαπαιτούμενων, ενώ με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνεται ότι όσα έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν «μεταμνημονιακά» αποτελούν προϋπόθεση για να εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών, για να προσελκύονται επενδύσεις κ.λπ. Ανάμεσα στις «προϋποθέσεις» είναι η ένταση της φορομπηξίας στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, με μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, οι μειώσεις στις συντάξεις, η γενίκευση των πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο. Μάλιστα, δηλωτική του ότι οι θυσίες είναι δίχως τέλος για τους εργαζόμενους είναι η έκθεση της ΕΚΤ, η οποία ουσιαστικά κάνει συστάσεις για ακόμα μεγαλύτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την Ελλάδα.

Και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα», για την «αναπτυξιακή στρατηγική» της που δήθεν θα αντικαταστήσει τα μνημόνια και θα είναι δικής της «ιδιοκτησίας», το περιεχόμενο είναι δεδομένο: Αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα για να εξασφαλίζεται η «δημοσιονομική σταθερότητα», ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας με επιδόματα πτωχοκομείου, κίνητρα στους καπιταλιστές με φθηνό χρήμα, φοροαπαλλαγές κ.ά. προκειμένου να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη τους. Οι παραπάνω άξονες επιβεβαιώνονται κάθε φορά στις «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης, σαν αυτή που διοργανώνει αυτήν τη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη για την Κεντρική Μακεδονία. Τα παχιά αυτά λόγια, περί «νέου παραγωγικού μοντέλου» καταρρέουν στους τόπους δουλειάς, εκεί που επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ανάκαμψη των κερδών για το κεφάλαιο δεν υπάρχει χωρίς να εντείνεται η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, χωρίς να εκτοπίζονται από την παραγωγή οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι.

Απόλυτη στοίχιση των αστικών κομμάτων

Ο προσανατολισμός αυτός, τόσο στην «εσωτερική» όσο και την «εξωτερική» πολιτική, με επίκεντρο την ανάκαμψη του κεφαλαίου, στοιχίζει πίσω του όλα τα αστικά κόμματα. Παρά τις λασπομαχίες γύρω από τα σκάνδαλα ή άλλα ζητήματα (π.χ. διδασκαλία των Θρησκευτικών), ώστε να συντηρούνται οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, η ουσία που πρέπει να δει ο λαός είναι πως τα αστικά κόμματα συντάσσονται απόλυτα σε ό,τι μαυρίζει το παρόν και το μέλλον μας: Και στους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης με αποφασιστική υλοποίηση όλων των βάρβαρων μέτρων και στη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους. Οσο κι αν προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου να κρύβουν αυτήν τη σύμπλευση με καβγάδες στη Βουλή και μπροστά στις κάμερες, τόσο περισσότερο αυτή αποκαλύπτεται όταν η συζήτηση πηγαίνει στα κρίσιμα ζητήματα για το κεφάλαιο. Γι’ αυτό στις «αναπτυξιακές» φιέστες της κυβέρνησης συναντιούνται όλα τα κατά τόπους στελέχη των αστικών κομμάτων. Γι’ αυτό δήμαρχοι, περιφερειάρχες και άλλοι τοπικοί παράγοντες, ανεξάρτητα από το χρωματισμό τους (εκτός των κομμουνιστών φυσικά), τις τελευταίες μέρες πέρασαν το κατώφλι είτε του ΝΑΤΟ είτε της αμερικάνικης πρεσβείας, δείχνοντας την προθυμία τους να κρατήσουν ακόμα πιο ψηλά τη ματωμένη ΝΑΤΟική σημαία.

Είναι ανάγκη να περάσει σε ανώτερη φάση η οργανωμένη εργατική – λαϊκή πάλη

Γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα περνάνε σε νέα φάση, που σηματοδοτείται από την ένταση της επίθεσης στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, η οποία περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο μπλέξιμο του κουβαριού των ανταγωνισμών, που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη με άμεση εμπλοκή και της Ελλάδας.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη να περάσει σε νέα, ανώτερη φάση και η εργατική – λαϊκή οργάνωση και πάλη. Να αναπτυχθούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση από τα κάτω, να πολλαπλασιαστούν οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν ευθύνες στα Συνδικάτα τους, στις Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε μαζικό φορέα. Οι κλαδικές απεργίες που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως των οικοδόμων και αυτές που προετοιμάζονται, με κεντρικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να μπουν νέες δυνάμεις στην πάλη.

Μέσα σε αυτήν την πάλη αναπτύσσεται ο προβληματισμός, η συζήτηση για όλες τις εξελίξεις, υποχωρούν οι αυταπάτες και ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η ανησυχία που υπάρχει στους εργαζόμενους μπορεί να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να μπουν εμπόδια, να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν, ώστε να ζήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να αναπτύξουν σχέσεις αλληλεγγύης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους γειτονικούς λαούς.

«Ρ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.