Ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στους ψηφοφόρους της «κεντροαριστεράς»

Την ηγεμονία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θέλει να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που με ορίζοντα τις εκλογές ξετυλίγει ένα σχεδιασμό περί συγκρίσεων και συνεργασιών με δυνάμεις της «κεντροαριστεράς» προκειμένου να αντλήσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Μετά τα ανοίγματα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του πρόσφατου ανασχηματισμού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί της κυβέρνησης σχεδόν καθημερινά επικοινωνούν το μήνυμα αυτό στις συνεντεύξεις τους.

«Υπάρχει εύφορο έδαφος για διάλογο και διαμόρφωση συγκλίσεων» δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο «Εθνος της Κυριακής» και υποστηρίζει ότι «σε επίπεδο κοινωνίας η συζήτηση έχει ανοίξει για τη δυνατότητα συνεννόησης, το θέμα είναι να ανταποκριθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Εμείς το κάνουμε».

Ο Γ. Σταθάκης εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στην άρνηση του Κινήματος Αλλαγής να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις κάλπες διότι προεκλογικά στοχεύουν στην ίδια εκλογική δεξαμενή. Ωστόσο η στάση του ΚΙΝΑΛ δεν πτοεί το ΣΥΡΙΖΑ καθώς σκοπός δεν είναι, τουλάχιστον την παρούσα φάση, μια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ όσο είναι να καταδείξει ότι είναι το κυρίαρχο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να προσελκύσει ψήφους.

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε συνέντευξη η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Realnews». Δηλώνει πως «είναι πασιφανές ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Κεντροαριστεράς, και αναφέρομαι κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, κινούνται όλο και περισσότερο δεξιόστροφα. Βρίσκονται προφανώς σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνική τους βάση. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη συσπείρωση των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού».

Φαίνεται πως οι κάλπες σε δήμους και περιφέρειες θα αποτελέσουν εργαλείο συγκλίσεων και συνεννοήσεων στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα στηριχθούν υποψήφιοι που προέρχονται από άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Επιπλέον και παράγοντες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και που θέλουν να διεκδικήσουν δήμους ή περιφέρειες επιδιώκουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός Πολιτισμού επί Γιώργου Παπανδρέου, δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι «εξετάζω σοβαρά» την υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας και τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «πιστεύω στον διάλογο. Ο διάλογος όμως πρέπει να έχει ως θεμέλιο κοινά οράματα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και η οπουδήποτε συνεργασία πρέπει να χτιστεί μέσα από μια καθαρή, διαυγή, πολιτική συμφωνία».

902.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.