ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Οι ΗΠΑ την ιεραρχούν για την «αντιμετώπιση» Ρωσίας και Κίνας

Η συμμετοχή Πομπέο στην 6η Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ανέδειξε ότι η γειτονιά μας βυθίζεται γοργά σε φονικούς ανταγωνισμούς

Η πραγματοποίηση της 6ης Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (που έγινε την Τετάρτη 20 Μάρτη, στην Ιερουσαλήμ), με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα αυτή τη φορά εκπροσώπησε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναβάθμισε την παρουσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη «γειτονιά» μας, αναβαθμίζοντας κατ’ επέκταση και το «βάρος» που συνολικά αναλαμβάνει στην αναμέτρηση των ΗΠΑ με αντίπαλα γεωπολιτικά κέντρα, πρώτα απ’ όλα τη Ρωσία και την Κίνα.

Αναδεικνύοντας ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποκτά όλο και κρισιμότερο ρόλο στην πορεία ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Πομπέο εξήγησε με σαφήνεια ποια είναι η σημασία που οι ΗΠΑ δίνουν στις πολυμερείς συνεργασίες που οικοδομούνται. Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε υπογράμμισε ότι «περίπου μια βδομάδα πριν μιλούσα στο Χιούστον, στο Τέξας, σε μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματικών στελεχών στην Ενέργεια από όλο τον κόσμο, για ευκαιρίες, σχέδια όπως αυτά (που συζητάμε τώρα εδώ), για το πώς ο τομέας της Ενέργειας συνδέεται με τα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας στην Αμερική και για το πόσο τεράστιο όφελος γεννούν οι ευκαιρίες να εξορύξουμε Ενέργεια σε περιοχές όπου πριν δεν μπορούσαμε και να τη μεταφέρουμε και να φτιάξουμε υποδομές». Και επιμένοντας ότι «όλα αυτά είναι απίστευτα έγκαιρα» μίλησε ακόμα πιο ανοιχτά για τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ που προσδοκούν «αναθεώρηση» του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων: «Αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα, προσπαθούν όλες να αποκτήσουν κρίσιμες βάσεις σε Ανατολή και Δύση και εμείς θεωρούμε τις ΗΠΑ (μαζί) με το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ως σπουδαίους, κρίσιμους συμμάχους για την ασφάλεια και την ευημερία».

Εξάλλου, το ίδιο το Τελικό Ανακοινωθέν της Συνόδου «3+1», πολύ σύντομα αλλά και καθαρά τονίζει ότι οι πλευρές συμφώνησαν «να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», όπου βέβαια ως «κακόβουλες επιρροές» («malign influences») περιγράφονται σταθερά πια στα αμερικανικά έγγραφα τα ρωσικά σχέδια, ενώ ως «ενεργειακή ασφάλεια» εννοείται η εξασφάλιση ενεργειακών σχεδίων και δρόμων που θα εκτοπίσουν τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, τουλάχιστον από την ευρωπαϊκή αγορά.

Να σημειωθεί ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Πέμπτη, ανακοινώθηκε πως η φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν» από το ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα συμμετείχε σε άσκηση στη Μεσόγειο, με σενάριο την υπεράσπιση βάσης από πυραυλική και εναέρια επίθεση. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, ο «Ναύαρχος Εσεν» συμμετέχει πλέον στη μόνιμη δύναμη που διατηρεί το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο.

Εναυσμα για νέες «διευθετήσεις» και μοιρασιές

Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, της ολόπλευρης όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ – ΝΑΤΟ από τη μία μεριά και Ρωσίας (και όχι μόνο) από την άλλη, ξετυλίγεται με ορμή και ένα ολόπλευρο και σύνθετο παζάρι με την Τουρκία, της οποίας οι επιλογές έχουν αυξημένη σημασία, ακριβώς επειδή μιλάμε για μέλος του ΝΑΤΟ, με μεγάλη στρατιωτική αλλά και οικονομική δύναμη στην περιοχή, αλλά και γενικότερα.

Τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας έσπευσαν να εμφανίσουν την Τουρκία «στριμωγμένη» από τις εξελίξεις και να ενισχύσουν προκλητικά αυταπάτες για τα δήθεν οφέλη που μπορεί να προσδοκά και ο λαός μας από τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας (δηλαδή της αστικής της τάξης και των συμμάχων της), μέσα από την ανάπτυξη συμμαχιών με ΗΠΑ, Ισραήλ κ.ά.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στο «στρατόπεδο» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ παραμένει κυρίαρχη η διαπίστωση πως η «απόκρουση» της Ρωσίας προϋποθέτει τη διατήρηση δεσμών με την Τουρκία. Γι’ αυτό και κλιμακώνονται οι εκκλήσεις για «γεφύρωση διαφορών», ακόμα και οι ανοιχτές εκκλήσεις για «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο και ένταση του παζαριού σε κρίσιμα μέτωπα, όπως το Κυπριακό.

Πριν από μερικές μέρες, η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, υποβάλλοντας τα διαπιστευτήριά της στον Κύπριο Πρόεδρο, χαρακτήρισε «συναρπαστική» την τρέχουσα περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου και «κλείνοντας το μάτι» στην Τουρκία επανέλαβε με έμφαση πως για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής χρειάζεται «ακριβοδίκαιη μοιρασιά μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Τα περιθώρια συνεργασιών με την Τουρκία ανέδειξε την Πέμπτη και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, υποστηρίζοντας ότι συνεργασίες όπως η «3+1» «γίνονται πάντοτε στη βάση μιας θετικής ατζέντας και χωρίς να στρέφονται ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος», αλλά και ότι μέσα από αυτές «στέλνονται και μηνύματα στην Τουρκία, που είναι μια χώρα στην περιοχή που δεν συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις, στην προσπάθεια για περιφερειακή συνεργασία…».

Από τη μεριά της Τουρκίας, χαρακτηριστική είναι η διάθεση που μετέφερε ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια, την Πέμπτη, στη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Κατρούγκαλο, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία στη Μεσόγειο, στα θέματα Ενέργειας και οικονομίας… με τρόπο που θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων αλλά και προς όφελος όλων, είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής συνεργασία». Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα «ένα σημαντικό γείτονα για εμάς» και είπε ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο από τις δύο χώρες». Ξεκαθάρισε βέβαια όλο έμφαση πως «κάθε ενεργειακό σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό», αλλά και συνέστησε «να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή». Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Αγκυρα παραιτείται από τις αξιώσεις της (ο Τσαβούσογλου έθεσε ξανά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα και μίλησε για «μονομερείς γεωτρήσεις» στα ανοιχτά της Κύπρου). Αντίθετα, δηλώνει πρόθυμη να τις παζαρέψει ακόμα πιο επίμονα, αξιοποιώντας το ευνοϊκό πλαίσιο που συνδιαμορφώνει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, το ελληνοτουρκικό ραντεβού ανανεώθηκε για τις 12 Απρίλη, όπου οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την πορεία εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (βλέπε προσπάθειες ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας), αλλά και το Κυπριακό, για το οποίο – όπως εξήγησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ – συμφωνήθηκε «να ξεκινήσουμε βήμα βήμα, να ακούσουμε τις ιδέες που υπάρχουν για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο μηχανισμός την επόμενη μέρα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον μηχανισμό εγγυήσεων…».

Νέες προκλητικές δηλώσεις

Πάντως, ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, την Πέμπτη, έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφη της πατρίδας μας» και «έχουμε και τη Γαλάζια Πατρίδα των 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μας ανήκει και η θάλασσα και ο βυθός. Οι θάλασσες. Η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος. Ετσι, λοιπόν, αυτές οι περιοχές είναι στο περιβάλλον του ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία…».

Απαντώντας στις δηλώσεις Ακάρ, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι δηλώσεις του κ. Ακάρ, παρόλο που είμαστε σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε για να χαμηλώσει η ένταση, μας ξαφνιάζουν κάθε φορά με κάτι καινούργιο, με πράγματα τα οποία δεν βασίζονται σε καμία λογική», και κατέληξε: «Δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα και βάση. Θα πρέπει να σοβαρευτούν κάποια στιγμή και να μην πετάνε ρουκέτες».

Στο μεταξύ, ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης πυροδότησε την Παρασκευή η δήλωση του Γιάννη Τσιρώνη, πρώην υπουργού των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β’ Αθήνας και νυν υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, για το Καστελόριζο. Οπως είπε, «το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο, τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και τη Ρόδο».

Σχέδια εχθρικά για τους λαούς

Πάνω στις ραγδαίες εξελίξεις τα «παπαγαλάκια» της πλουτοκρατίας ήδη ξεδιπλώνουν μια καλομελετημένη προσπάθεια να πείσουν το λαό μας ότι θα ωφεληθεί από την «αναβάθμιση της χώρας».

Οπως τόνισε και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, η πολυδιαφημισμένη συνάντηση Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, με τη συμμετοχή Πομπέο, «υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών και τα στρατηγικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι ειδικά γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής «εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, συνυπάρχουν οι απειλές της τουρκικής ηγεσίας και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους λαούς». «Αλλωστε, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει αποδειχθεί ότι οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί οδήγησαν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως αυτοί στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη». Γι’ αυτό «ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής επιβάλλεται να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα και να δυναμώσουν την πάλη τους κατά των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.