Λιώνοντας μέχρι θανάτου για ένα μεροκάματο – Νεκρός καθαριστής από θερμοπληξία στο ΓΝΑ

Ενας καθαριστής στο ΓΝΑ, την περασμένη βδομάδα, άφησε την τελευταία του πνοή από θερμοπληξία.

Κάποιος μεγαλοδημοσιογράφος θα σχολιάσει από την ασφάλεια του κλιματιζόμενου γραφείου του πως ήταν η κακιά στιγμή και λάθος του καιρού. Αν και η πρωτεύουσα είχε πάρει ήδη κάποιες ανάσες δροσιάς από την περασμένη Πέμπτη, οπότε μπορεί το λάθος να ήταν και του καθαριστή με τον ασθενή οργανισμό.

Κάποιος συνάδελφός του θα σχολιάσει από την ασφάλεια του μισθού του -από τον εργοδότη που γλείφει- πως έχουμε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους και πρέπει να τους μειώσουμε, ακόμα και με φυσικό, βιολογικό τρόπο, ώστε να μείνουν οι πιο δυνατοί και ανταγωνιστικοί. Στις δημόσιες υπηρεσίες έχουν πατήσει βέβαια πόδι εργολαβίες με ενοικιαζόμενους καθαριστές, που δεν ανήκουν στο δημόσιο. Λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα νοσοκομεία. Δεν κολλάει με την αρχική είδηση, αλλά καλό είναι να το θυμίζουν, για να μας προετοιμάζουν στην ιδέα.

Κάποιος σκατόψυχος ομοϊδεάτης τους στα social media μπορεί να πετύχει κάπου το τραγούδι “λιώνουν τα νιάτα μας στη βιοπάλη” και να σχολιάσει ειρωνικά τους στίχους. Δεν πρόκειται ποτέ να υποψιαστεί πως για κάποιους ο στίχος μπορεί να ισχύει στην κυριολεξία και να γίνει τραγική ειρωνεία.

Σε ένα παράλληλο με αυτήν την “αριστεία” σύμπαν, οι εργαζόμενοι αντιδρούν, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και βροντοφωνάζουν: όχι άλλοι νεκροί συνάδελφοι στο βωμό του κέρδους.

«Οι διοικήσεις του Σωματείου καθαριστών – καθαριστριών Πειραιά και του Συνδικάτου καθαριστών – καθαριστριών Αττικής και περιχώρων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας Ρ.Π. που βρήκε τραγικό θάνατο από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο ΓΝΑ την περασμένη Πέμπτη 11/7/2019, καθαρίζοντας εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες καύσωνα.

Πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό της κερδοφορίας εργολάβων – δουλεμπόρων, που δρουν ανενόχλητοι σε όλους τους χώρους δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση των θανάτων στον κλάδο της καθαριότητας τα τελευταία χρόνια δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός όπως θέλουν να το παρουσιάζουν εργοδότες και κυβερνήσεις αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, της ανασφάλειας, της απληρωσιάς, της έλλειψης ατομικών μέσων Υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των εργολάβων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα στην κρίση μεγαλοεργολαβικές εταιρείες γιγαντώθηκαν, τα κέρδη τους πολλαπλασιάστηκαν, αλλά για τους εργαζόμενους οι συνθήκες εργασίας έγιναν χειρότερες. Επιβεβαιώνεται καθημερινά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ανάπτυξη θα έρθει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Στην καθαριότητα των νοσοκομείων την ίδια ώρα που οι εργολάβοι εισπράττουν εκατομμύρια από δημόσια έργα εσύ μένεις απλήρωτος για μήνες, ενώ καλύπτεις πάγιες ανάγκες, αγωνιάς για την ανανέωση της σύμβασης σου κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αυτή η κατάσταση είναι φανερό πλέον πως δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνη της, θέλει τη δική σου συμμετοχή στους αγώνες, στο δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση των σωματείων μας, ώστε να την ανατρέψουμε.

Όχι άλλοι νεκροί συνάδελφοι στο βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δυο σωματείων στηρίζουμε την απόφαση που πήραν οι συνάδελφοι στη συνέλευση τους να προχωρήσουν την Πέμπτη 18 Ιούλη σε στάση εργασίας, 11 π.μ. – 1 μ.μ. καταγγέλλοντας τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους και διεκδικώντας:

  • Άμεση λήψη μέτρων Υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν να γυρίζουμε ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειές μας.
  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας.
  • Άμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο».

Κατιούσα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.